Tirebolu ilçe merkezinden 8 km uzaklıktaki Örenkaya Köyü‘nün Harşit Vadisi’ne hakim yüksek bir kayalığının üzerine konuşlanan Bedrama Kalesi, yıllar boyunca Karadeniz’i düşman işgalinden koruyan bir gözetleme noktası olarak kullanılmış. Tripolis (Üç Kale, Üç Şehir) şehrinin üç büyük kalesinden biri olan ve oldukça dik bir noktada bulunan Bedrama Kalesi, Giresun-Gümüşhane yolu üzerindeki Harşit Vadisi‘ne hakim olan en iyi tepe nokta olarak biliniyor. (Tripolis’in kaleleri: Espiye Andoz Kalesi – Saint Jean Tirebolu Kalesi – Bedrama Kalesi)
Bedrama Kalesi tamamıyla doğal bir kale, ama üzerindeki yapılanma Cenevizliler zamanına kadar dayanıyor. Etrafındaki sur yapılanmalarının çok azı günümüze kadar dayanabilmiş. Fırını, odaları, şarap/su küpleri, şavaşırken kullanılan tüfek yerleri, mavzer mermileri ve harebe olan 20 civarında merdiveninin bulunduğu söyleniyor. Kale Kürtün Çepni Beyi Melik Ahmet Bey tarafından ilk olarak Türkler’e kazandırılmıştır.
Kalenin gördüğü en son kuşatma ise Ruslar tarafından gerçekleştirilmiş. Karaahmetli Köyü’nü işgal eden Ruslar, Harşit Çayı’nı geçemedikleri için Bedrama Kalesi’nden Çatalarmut Tepesi’ndeki Türklerle savaşmak zorunda kalmışlar. Rusların bu dönemde Karaahmetli Köyü’ndeki evlerde de konakladıkları söyleniyor. Hatta bu evlerden halen ayakta kalanları bile var.
Türk fethi sırasında Rumlar uzun süre burada barındıkları için burası Bedrum diye anıldığı ve günümüze Bedrama olarak taşındığı söylenmektedir.
Kalenin tam çıkış yolu belli olmadığı için, bu tarihi yeri görmeye gelen ziyaretçiler kendilerine uygun bir patika yoldan kaleye ulaşmak zorundalar. Biz de aynı yolu kullandık ve uzun bir tırmanışın ardından kaleye ulaştık. Beni kalede en çok şaşırtan şey ise derinliğini tam tahmin edemediğim gölet oldu. Bir diğer şaşırtıcı unsur ise Harşit Vadisi’nin görkemli duruşu. Aynı şeyi Harşit Çayı için de söylemeyi çok isterdim ama ne yazık ki güzelim dereyi şantiye olarak kullanıyoruz. Fotoğraflarda yemyeşil bir dere görmeyi çok fazla arzulardım doğrusu.
Ayrıca kale henüz tam olarak turizme açık değil. Ama yine de konuklarını ağırlayabilecek kadar misafirperver :) Tabi biraz temizlik ve bakım yapılması da şart! Bizim insanımızın bu tarihi mekana nasıl gözü gibi baktığını anlatmama gerek yok sanırım (!)
Eğer yolunuz bir gün Tirebolu’ya, hatta Giresun’a düşerse mutlaka Bedrama Kalesi’ne de uğrayın. Uğrayamazsınız diye ben sizler için tam panoramik bir fotoğraf da çektim :) Bedrama Kalesi’nin 360 derecelik panoramik fotoğrafları sadece Giresun Blog’da!
Tirebolu Bedrama Kalesi Kuzey Yönü Panoramik Fotoğrafı
Tirebolu Bedrama Kalesi Güney Yönü Panoramik Fotoğrafı
Yazının orjinalini okumak için: Tirebolu Bedrama Kalesi’nin kahramanlık öyküsü
Bu bir Giresun Blog içeriğidir.